صفر تا صد آشنایی با انواع سبک دکوراسیون داخلی
بعضی افراد هنوز هم جادوی انواع سبک دکوراسیون داخلی را باور ندارند. تصور کنید وارد فضایی میشوید که گویی روح شما در آن دمیده شده است. ترکیب رنگها، چیدمان مبلمان و سبک وسایل بهگونهای در تناسب با یکدیگر هستند که نهتنها به زیبایی خانه معنا بخشیدهاند، بلکه آرامش و هویتی خاص به آن دادهاند.
شناخت سبک های دکوراسیون داخلی به شما کمک میکند که نهتنها فضاهایی زیبا و کاربردی بسازید، بلکه روح و شخصیت خود را در گوشه گوشه خانهتان جاری کنید. دکوراسیون داخلی فقط یک هنر نیست، بلکه میان خلاقیت و زندگی روزمره شما پل میسازد.
در این مقاله، همه نکات برجسته و مهم درباره معرفی سبکهای دکوراسیون را توضیح دادهام. از فلسفه پنهان هر سبک گرفته تا چگونگی برقراری تعامل بین ۲ طراحی داخلی و خارجی و دکورسازی با هزینه اندک را امروز خواهید دانست.
ابتدا مفهومی که پشت واژه انواع سبک دکوراسیون داخلی هست، درک کنید
سبک دکوراسیون یک چیزی فراتر از چیدمان مبلمان، انتخاب رنگ پرده یا جابهجایی عناصر دکوراتیو است. سبک دکوراسیون در واقع به یک زبان بصری میماند که داستان فضای خانه شما را روایت میکند.
تصور کنید یک بوم نقاشی سفید به شما داده میشود که قرار است نقاش آن شما باشید. سبک دکوراسیون، در واقع همان طرح، رنگ و بافتی است که انتخاب میکنید تا این بوم سفید را به یک شاهکار هنری تبدیل کنید. ممکن است عاشق فضایی پرزرقوبرق با جزئیات برجسته باشید یا فضایی سادهتر اما گرم و صمیمی را ترجیح دهید.
سبک دکوراسیون، مجموعهای از المانهاست؛ مثل رنگ، نورپردازی و اکسسوریهایی که انتخاب میکنید. همه اینها باید در هماهنگی با یکدیگر قرار بگیرند و حالوهوای خاصی به فضا ببخشند. این حالوهوا میتواند آرامش یک خانه مینیمال باشد یا احساس نوستالژی و شکوه یک خانه کلاسیک.
آخرین حرفی که از تعریف مفهوم انواع سبک دکوراسیون داخلی میتوانم داشته باشم، این است که وقتی از سبک دکوراسیون داخلی حرف میزنیم، در واقع از هماهنگی و هویتی صحبت میکنیم که به یک چاردیواری جان میدهد.
با شناخت انواع سبک دکوراسیون داخلی خانهتان را از آشفتگی نجات دهید!
شناخت سبک های طراحی داخلی بهخاطر این مهم است که شما میتوانید هر چیزی را سر جای مناسبش قرار دهید تا خانه شما هویت پیدا کند. بنابراین، فضایی که در آن زندگی میکنید، دیگر شبیه یک پازل هزارتکه نامرتب نیست. همچنین تصمیمگیری در مورد انتخاب رنگها و چیدمان برایتان یک بازی لذتبخش میشود، نه کابوسی پر از سردرگمی.
اجازه دهید با ذکر یک مثال، اهمیت شناخت سبک های دکوراسیون داخلی را شفافتر بیان کنیم. خانهای را با دیوارهای آجری تصور کنید که با یک دست مبلمان قدیمی سبز زمردی شما را به ۲ قرن پیش میبرد و میز و صندلیهای فلزی صنعتی که گویا بهتازگی از کارخانه آورده شدهاند.
بهنظر شما چنین خانهای از چه قانون و قاعدهای برای هویتگرفتن پیروی میکند؟ مسلم است که هیچ پاسخی ندارید. فضای این خانه دقیقا شبیه صحنه فیلمی است که کارگردان آن حوصلهای برای انتخاب سبک داستان نداشته و همه در آن احساس سردرگمی میکنند.
با انتخاب درست از بین انواع سبک دکوراسیون داخلی به خانه خود یک لباس سفارشی بدهید
فرض کنید به یک مراسم خاص دعوت شدهاید. کمد لباستان را باز کردهاید و در انتخاب بین یک کتشلوار رسمی و یک جین و تیشرت مردد هستید. بدیهی است که انتخاب لباس مناسب، تاثیر زیادی بر شخصیت و احساس شما در مهمانی و همچنین نظر دیگران نسبت به شما خواهد داشت. حالا همین مثال را به خانه خود تعمیم دهید.
انتخاب درست از میان انواع سبک دکوراسیون داخلی در واقع همان لباسی است که خانه خود را با آن میپوشانید تا زیباترین نسخه از خودش را به نمایش بگذارد. اما اگر انتخاب نادرستی داشته باشید، فضای خانه شما شبیه کافهای شلوغ و نامنظم میشود که هیچ بخشی با بخش دیگر هماهنگ نیست.
از همه اینها هم که بگذریم، انتخاب سبک درست فقط به بحث زیبایی خانه مربوط نمیشود. بلکه نحوه استفاده از فضا و احساس راحتی شما در آنجا تحتتاثیر قرار میگیرد. مثلا اگر دوست داشته باشید فضای خانهتان شبیه یک نقاشی ساده و خلوت بهنظر برسد، میدانید که باید بهسراغ سبک دکوراسیون مینیمال بروید!
از بین انواع سبک دکوراسیون داخلی، سبک مناسب خودتان را بشناسید!
وقتی به رستوران میروید و گارسون منو را مقابل شما قرار میدهد، احتمال سفارش غذایی را که میشناسید، بیشتر است. اما اگر خلاف این احتمال بدون فکر سفارش دهید، ممکن است غذایی مقابلتان قرار بگیرد که از طعم و ترکیبات آن چیزی نمیدانید. چه بسا شاید اصلا دوستش نداشته باشید.
انتخاب سبک دکوراسیون هم دقیقا مشابه همین مثال است. اگر بدون شناخت و آگاهی از نیازها و سلیقه خود سبکی را انتخاب کنید، نتیجهای که میگیرید، اصلا مطلوب شما نیست. حالا بهنظر شما سبکشناسی را از کجا باید شروع کرد؟
در قدم اول، یک شخصیت به دکوراسیون خانه خود بدهید
به این فکر کنید که چه چیزهایی شما را خوشحال میکند؟ عاشق سادگی هستید یا شکوه و تجمل؟ در فضاهای روشن و خلوت راحتتر نفس میکشید یا اتاقهای رنگارنگ و پر از جزئیات؟ برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید، یک شخصیت برای خانه خود در نظر بگیرید.
مثلا اگر رنگهای خنثی و خطوط ساده را بیشتر میپسندید، شخصیت خانه شما شبیه مردی با کتشلوار اتوکشیده و روحیه آرام و خونسرد است. اگر چنین چیزی میخواهید، در واقع انتخاب شما دکوراسیون داخلی مدرن و مینیمال است.
اگر طرفدار وسایل آنتیک ، پردههای سلطنتی و لوسترهای پرزرقوبرق هستید، شخصیت خانه شما شبیه یک زن اشرافی است؛ چون شما دکوراسیون داخلی کلاسیک را انتخاب کردهاید.
خلاصه سعی کنید خانهتان مانند پیتزایی نباشد که هرچه دم دستتان آمد، رویش بریزید. انواع سبک دکوراسیون داخلی را بیشتر بشناسید و به سلیقه خود عمیقتر فکر کنید تا خانه خود را بهنحوی بسازید که وقتی وارد آن میشوید، گویا در آغوش یک دوست صمیمی فرو رفتهاید.
در قدم دوم، دکوراسیون خانه خود را با سبک زندگی و نیازهایتان تطبیق بدهید!
فرض کنید یک خانواده پرجمعیت دارید با کودکانی پرانرژی که مدام درحال بازیگوشی هستند. اگر خانه شما یک سبک مینیمالیستی با مبلمان سفید و وسایل روشن داشته باشد، احتمالا باید بهدنبال معجزهای برای پاککردن لکهها و آلودگیها باشید.
یک مثال دیگر بزنیم. اگر زیاد مهمانی میدهید، برای دکوراسیون خانه خود باید مبلمانی راحت، میز پذیرایی بزرگ و نورپردازی گرمی در نظر بگیرید تا فضای حاکم بر جو، دوستانه و صمیمی باشد. سبک روستیک بهنظر انتخاب جالبی میرسد.
با این تعاریف، دانستید که خانه شما باید بازتابی از شیوه زندگی و نیازهای شما باشد، نه یک کپی از تصاویری که در اینترنت و مجلات میبینید و خیلی سریع شیفته آن میشوید. ممکن است هیجانزده شوید و بروید یک دست مبلمان سلطنتی برای خانه خود بخرید. اما بعدها با نگاهکردن به آن احساس گناه میکنید از اینکه چرا پولتان را صرف خرید چیزی کردید که کاربردی برایتان نداشت.
دستهبندی جامع انواع سبک دکوراسیون داخلی در یک نگاه
وقتی وارد یک قنادی میشوید، هرکدام از شیرینیها بهنحوی در نگاه شما دلبری میکنند و بهنظر خوشمزه میرسند. انتخاب یک گزینه از میان دهها مدل شیرینی که پیش روی شماست، واقعا کار سختی است. انتخاب سبک دکوراسیون هم شبیه همین است. اگر ندانید دقیقا به چه چیزی نیاز دارید یا چه چیزی را میپسندید، میان تنوعی از پیشنهادها سرگردان خواهید شد.
دستهبندی سبک های دکوراسیون داخلی همان راهنمایی است که شما را از این سرگردانی نجات میدهد. شما به یک شناخت نسبی از هر سبک میرسید و آنها را با توجه به شیوه زندگی، نیاز و سلیقه خود میسنجید. حالا دیگر انتخاب برایتان اصلا سخت نیست.
سادگی و عملکردگرایی با سبک مینیمال
خانه مینیمال، خانهای با حداکثر استفاده از فضا و حداقل تزئینات است. جالب است بدانید که بهدلیل شرایط اقتصادی نهچندان مساعد این روزها، زوجها برای اینکه وسایل سادهتر و کمتری برای منزل خود بخرند، از میان انواع سبک دکوراسیون داخلی سبک مینیمال را انتخاب میکنند.
در طراحی منزل مدرن، وسایل اضافی حذف میشوند و تمرکز فقط بر تهیه امکانات ضروری یک زندگی است. ۴ نکته در طراحی چنین سبکی اهمیت زیادی دارد. بازده بالا، بهصرفهبودن در طولانیمدت، توجه به ویژگیهای روانشناخی افراد و فراهمکردن امکانات با استفاده از حداقل تزئینات و جزئیات.
سبک مینیمال ریشه در جنبش مدرنیستی اوایل و اواسط قرن بیستم دارد. این سبک در آمریکا بعداز جنگ جهانی دوم بهوجود آمد. اکنون بیشتر سبکهای طراحی داخلی در آمریکای شمالی بهصورت مدرن هستند.
در خیلی از کشورها، به ویژه کشورهای آسیایی، این سبک دکوراسیون یک فرهنگ وارداتی محسوب میشود. در گذشته کشورهایی که روی فرهنگ و سنت خود تعصب داشتند، از طراحی مینیمال خیلی استفاده نمیکردند اما اکنون ورق برگشته و این سبک با سادگی زیبای خود اهمیت زیادی یافته است.
اگر شیفته سادگی هستید، حتما از مقاله سبک دکوراسیون مینیمال بازدید کنید. در مقالهای که گفتیم، همهچیز را درباره یک طراحی مینیمال توضیح دادهایم.
ترکیب هنر و عملکرد در سبک مدرن
سبک مدرن نیز جزئی از انواع سبک دکوراسیون داخلی است که بر سادگی، عملکردگرایی، استفاده از خطوط تمیز و هندسی تعریف میشود. سبک مدرن از اوایل قرن بیستم با الهام از جنبشهای معماری مدرن شکل گرفت که با نیازهای امروزی تطابق دارد.
سبک مدرن برای افرادی که به زندگی منظم، زیبایی بدون پیچیدگی، فضای باز و روشن، رنگهای خنثی و متریالهای طبیعی علاقهمند هستند، مناسب است. شاید با خود فکر کنید که این سبک دقیقا مثل سبک قبلی یعنی مینیمال است اما اینطور نیست. میان این ۲ شیوه طراحی تفاوتهای بسیاری وجود دارد. برای این منظور پیشنهاد میکنیم از مقاله تفاوت سبک مدرن و مینیمال بازدید کنید.
شکوه و جزئیات در دکوراسیون کلاسیک ایرانی
میان انواع سبک دکوراسیون داخلی یکی از محبوبترین و جذابترین سبکها، سبک کلاسیک است که تاریخچهای طولانی دارد. این طراحی به ما اجازه میدهد تا به ریشهها و ارزشهای قدیمی بازگردیم و یک هوشیاری از تاریخ و فرهنگ را احساس کنیم.
دکوراسیون کلاسیک، در واقع احترامی به گذشته و خانه قدیمی ایرانی است؛ چون ازطریق استفاده از الگوها و طرحهای قدیمی، مصالح طبیعی مانند چوب و سنگ و جذابیتهای هنری مانند تابلوهای نقاشی، فضایی دلنشین و گرم میسازد.
دکوراسیون کلاسیک، یک دیزاین به سبک سنتی غربی بوده که تغییراتی مطابق با زمان کنونی در آن صورت گرفته است. در این دکوراسیون، تکتک اجزا در یک هماهنگی دقیق، با نظمی مشخص و تعریفی مبتنیبر اصول دکوراسیون انتخاب و چیدمان شدهاند.
اگر بهدنبال خلق فضایی لوکس و اصیل هستید، حتما مقاله هارموآرا درباره سبک کلاسیک در معماری داخلی را بخوانید و با اصول طلایی این سبک دکوراسیون آشنا شوید.
جریان زندگی در طبیعت با سبک روستیک
همه ما حس نوستالژی را خیلی دوست داریم. حسی شبیه دلتنگی همراه با شادی به اشیا، اشخاص و موقعیتهای گذشته. از میان انواع سبک دکوراسیون داخلی، سبک روستیک با بهرهگیری از عناصر طبیعی همچون چوب، سنگ و آهن، بر تزئین فضای خانه تاکید دارد.
روستیک در زبان فارسی به معنای روستایی است. طراحی روستیک نوعی طراحی طبیعی، قدیمی و غیررسمی شناخته میشود. بااینحال زیرشاخههای مختلفی دارد که ازجمله آنها میتوان به توسکانی، ساحلی و کلبهای اشاره کرد.
سبک روستیک دارای ماهیتی خشن و زیبایی طبیعی است. طراحان برای پیادهسازی چنین سبکی بر ایجاد فضایی آرامشبخش تاکید دارند که در آن بیشتر از چوب، سنگ، برگ و سایر عناصر طبیعی استفاده میشود. گرههای چوب و زنگزدگی طبیعی فلز هم نمونههایی از این عناصر طبیعی هستند.
هماهنگی سادگی و طبیعت در سبک اسکاندیناوی
سبک طراحی داخلی اسکاندیناوی از محبوبترین سبکهای دکوراسیون داخلی است که از کشورهای شمالی اروپا مانند سوئد، نروژ و دانمارک الهام گرفته شده است. این سبک بهطور خاص برای کسانی که بهدنبال فضایی برای آرامش، بهرهوری و تمرکز بیشتر هستند، مناسب است.
سبک اسکاندیناوی بهدلیل طراحی ساده، استفاده از رنگهای طبیعی و مواد و مصالح طبیعی همچون چوب، در هماهنگی با اصول طراحی اکولوژیک است. اسکاندیناوی، صفا و آرامش خاصی دارد و برای کسانی که دکوراسیونی عاری از پیچیدگی را میپسندند کاملا مناسب است.
اگر دوست داشته باشید، میتوانید از مقاله سبک اسکاندیناوی در دکوراسیون داخلی بازدید کنید. در این مقاله، صفر تا صد ویژگیهای سبک اسکاندیناوی را شکافتهایم و شما را برای پیادهسازی آن در خانه خود راهنمایی کردهایم.
جادوی آفتاب و دریا در قلب خانه با سبک مدیترانه ای
میان انواع سبک دکوراسیون داخلی، سبک مدیترانهای تلفیقی از آرامش و شادی و شگفتیهای ساحلی است که بر ارتباط بین درون و بیرون از خانه تاکید دارد. ریشه دکوراسیون مدیترانهای به قرنها زندگی در امتداد ساحل زیبای مدیترانه باز میگردد. در این طراحی، شما با یک محیط نسبتا مینیمال مواجه هستید که ظاهر شیک و منحصربهفرد آن، حسوحال حضور در سواحل جنوبی اروپا را در منزل شما ایجاد میکند.
خاستگاه سبک داخلی مدیترانهای را میتوان به قرن هجدهم نسبت داد. اروپاییهایی که به مدیترانه سفر میکردند، معماری ساده و در عین حال شیک آنجا را پسندیدند و با الهامگرفتن، سعی کردند برخی ترکیبات آن را در خانههای خود استفاده کنند.
یکی از بارزترین ویژگیهای سبک مدیترانهای، رنگ و بافت آنهاست. رنگ سفید، خاکی و رنگهای پاستلی از رایجترین رنگها در این طراحی داخلی هستند. در واقع این رنگها به تقلید از آبوهوای آفتابی منطقه مدیترانه استفاده میشوند.
سبک مدیترانهای تلفیقی از طراحی منزل مدرن و سنتی ایتالیا، اسپانیا و یونان است. آبوهوای معتدل و در کل، شرایط اقلیمی این منطقه، نقش بسزایی در ساخت چنین سبکی داشته است. درست که در کشورهای این منطقه میتوان تفاوتهای فرهنگی را مشاهده کرد اما عناصر مشابه این سبک، در دکوراسیون داخلی هر سبکی دیده میشود.
البته ناگفته نماند که از زمان پیدایش این معماری داخلی تا به امروز، هر کشوری طرحهای منحصربهفرد خود را به آن افزوده است. یعنی رنگها، پارچهها، بافتها و متریالها تحتتاثیر عوامل گوناگون دچار اندک تغییراتی شدهاند.
تعادل میان شکوه کلاسیک و سادگی مدرن در سبک نئوکلاسیک
یکی از طراحیهای محبوب امروز در میان انواع سبک دکوراسیون داخلی، نئوکلاسیک است. این سبک در قرن ۱۸ و ۱۹ میلادی در اروپا بهخصوص انگلستان و فرانسه مد شد. در واقع این سبک به دوران ملکه ویکتوریا باز میگردد که در طراحی آن از شلوغی و نمادهای افراطگونه کلاسیک پرهیز شده است.
نئوکلاسیک به معنای کلاسیک جدید است. این سبک اکسسوریها و جلوههای تزئینی شلوغ و پیچیدهای ندارد و البته بهاندازه سبک مدرن هم ساده و عاری از المانهای دکوراتیو نیست. این حرفهای بودن در طراحی، باعث شده که سبک نئوکلاسیک یکی از چیدمانهای فاخر دنیای معماری داخلی شناخته شود.
دکوراسیون نئوکلاسیک با اکثر سلیقهها جور در میآید؛ چون سبکی میانه و تلفیقی است و از هر ۲ انتخاب که یکی از آنها بهشدت ساده و دیگری بهشدت پیچیده است، شاخصههایی دارد. نئوکلاسیک همچنین در هر فضایی قابل اجراست. خطوط نرم و آرام آن هیچگاه باعث خستگی و دلزدگی مخاطب نمیشود. همچنین تنوع رنگ و مدل، دست طراحان داخلی را برای پیادهسازی ایدههای گوناگون باز میگذارد.
ترکیبی از لوکسیته، ظرافت و لطافت در سبک فرانسوی
یکی از شبیهترین دکوراسیونها به سبک روستیک، سبک فرانسوی است. البته خلاف سبک روستیک، ظرافت بیشتری در آن دیده میشود و از همه مهمتر رسمیت بیشتری در دنیای معماری و انواع سبک دکوراسیون داخلی دارد. در سبک روستیک، سادگی طبیعت را بهتر میتوان درک کرد اما در سبک فرانسوی، رنگهای غنی و الگوهای برجسته خودنمایی میکنند.
احتمالا با شنیدن نام دکوراسیون فرانسوی، تصاویری از خانههای فرانسه که در شبکههای مجازی و مجلات دیدهاید، در ذهنتان مجسم میشود. شما برای تصور این سبک و چیزی که احتمالا قرار است مقابل دید شما نقش ببندد، میتوانید شکوه پاریس را با یک سادگی منسجم در نظر بگیرید.
در دکوراسیون فرانسوی، سادگی با ظرافتهای ریز و عتیقههای قدیمی و گرانقیمت درهم میآمیزد و خانهای رویایی میسازد. پارچههای ابریشمی، چراغهای طلایی، مبلمان سبک فرانسوی، لوستر، پرده، گلهای بهاری و در نهایت یک چیدمان اصولی، از شاخصههای بارز سبک فرانسوی محسوب میشوند.
زیبایی خام و مدرن در سبک دکوراسیون صنعتی
سبک دکوراسیون صنعتی در زمان انقلاب صنعتی دوم در قرن بیستم بهوجود آمد. زمانی که کارخانههای اروپایی تعطیل شد و جمعیت هم افزایش پیدا کرد، نیاز به فضای سکونت نیز بیشتر شد. بنابراین، خیلی از کارخانههای متروک به مکانی مسکونی تبدیل شدند و اینگونه بود که سبک دکوراسیون صنعتی رواج پیدا کرد.
در سبک صنعتی، خلاف انواع سبک دکوراسیون داخلی مصالح ساختمانی بدون هیچ پوششی استفاده میشد و همهچیز در معرض نمایش بود؛ حتی کابلهای برق و لولههای تاسیسات سیستمهای گرمایشی و سرمایشی. از دیگر خصوصیات این سبک، سقفهای بلند، تیرهای چوبی قدیمی و وسایل و آویزهای فلزی است.
بهتر است بدانید که در این سبک نیز همه عناصر جنبه کاربردی دارند و چیزی که صرفا نقش تزئینی داشته باشد، وجود ندارد. یکی دیگر از ویژگیهای این سبک، استفاده از پلان باز است. در چنین سبکی، فضا بهصورت یکسره طراحی میشود و عملیات تفکیک بهندرت صورت میگیرد.
ترکیب جسورانه و طرحهای بدون قاعده در سبک بوهمین
سبک بوهو از واژه bohemians الهام گرفته شده است. bohemians به قومی گفته میشد که زندگی نامتعارفی داشتند. این قوم، همان جیپسیها یا کولیهایی بودند که از منطقه بوهمیا در جمهوری چک میآمدند. آنها هیچوقت به مکانی خاص وابستگی نداشتند و سفر و ماجراجویی یکی از علایق آنها بود.
هنریترین سبک در میان انواع سبک دکوراسیون داخلی، بوهمین است که البته برخی به آن بوهو نیز میگویند. بوهمین با عنوان یک سبک قانونشکن معروف شد. چرا؟ سبک بوهو خلاف همه سبکها، رنگ، بافت و الگوی مشخصی ندارد. شاید تشخیص این سبک در ابتدا برایتان سخت باشد اما باید بگوییم که بوهمین خلاف دکوراسیون مدرن و مینیمال، از قانون سفت و سختی پیروی نمیکند.
جالب است بدانید که جذابترین فضاها در سبک بوهمین ساخته میشوند چون افراد این امکان را دارند که مطابق با قالبهای فکری خود همهچیز را پیادهسازی کنند. به همین دلیل، این دکوراسیون تجلیبخش آرامش و رضایت خاطر هر فرد است.
در مقاله سبک بوهو در دکوراسیون داخلی هرآنچه که باید در مورد طراحی این سبک، تاریخچه و جزئیات آن بدانید، بیان کردهام. حتما به آن نگاهی داشته باشید.
۳ نیروی شگفتانگیز در شکلگیری انواع سبک دکوراسیون داخلی
سبکهایی که امروز میشناسیم و آنها را دوست داریم، حاصل ترکیب ۳ نیروی شگفتانگیز هستند. تاریخ، جغرافیا و نیازهای روزمره. هرکدام از این عوامل، شبیه طرح یا رنگی هستند که وجودشان در بوم سفید نقاشی اهمیت زیادی دارد.
نقش تاریخ و فرهنگ در پیدایش انواع سبک دکوراسیون داخلی
وقتی به هر سبکی نگاه میکنید، گویا درحال خواندن کتابی از تاریخ آن هستید. در واقع هر تاریخ و هر فرهنگی، نشانههایی را از خود بر سبک دکوراسیون بر جای گذاشته تا ازاینطریق هم که شده، هیچگاه به فراموشی سپرده نشود. مثلا شکوه و جلال سبک کلاسیک به دورههای باروک اروپا باز میگردد و احتمالا شما این را نمیدانستید یا مثلا سبک بوهمین، قصهای از زندگی آزاد و بیقیدوشرط هنرمندان و مسافران را در خود دارد.
نقش جغرافیا و اقلیم در پیدایش انواع سبک دکوراسیون داخلی
بهنظر شما چرا سبک مدیترانهای، سبکی با رنگهای شاد و زنده است و سبک مینیمالیسم، با رنگهای روشن و خنثی شناخته میشود؟ پاسخ در اهمیت موضوع جغرافیا و اقلیم نهفته است.
معمولا در مناطق سرد و برفی، دکوراسیون خانهها بهسمت سبکی متمایل میشود که در آن رنگهای گرم و المانهای چوبی حرف اول را میزنند چون چنین خانهای فضای دنج و گرمی میسازد.
نقطه مقابل آن، در مناطق گرم و آفتابی همچون سواحل مدیترانه، خانهها با رنگهای شاد و متریالهای خنک مانند سنگ و سفال ساخته میشوند تا اندکی از گرمای شدید این منطقه را خنثی کنند.
نقش نیازهای روزمره در پیدایش انواع سبک دکوراسیون داخلی
هرچقدر که زمان جلوتر میرود، دنیا با تغییرات قابل توجهی مواجه میشود. گوشهای از این تغییرات را در پیدایش انواع سبک دکوراسیون داخلی درک میکنیم. با پیشرفت فناوری در قرن بیستم، سبک مدرن متولد شد. سبکی با خطوط ساده، عناصر کاربردی و حذف هرگونه تجملات. دلیل این تغییر چه بود؟ نیاز به سرعت و کارایی بیشتر.
کمی بعد با توجه به افزایش تولیدات صنعتی و مواد خام، سبک صنعتی شکل گرفت. سبکی که دیوارهای آجری و لولههای نمایان و متریالهای خام یک زیبایی تلقی میشدند تا نقص. امروز سبکهایی درحال گسترش هستند که در آنها همهچیز مرتب و قابل کنترل باشد.
نکاتی که انواع سبک دکوراسیون داخلی را متفاوت، خاص و منحصربهفرد میسازد
بهنظر شما چه چیزهایی باعث شکلگیری انواع سبک دکوراسیون شدند؟ پاسخ در تفاوتهای ظریف و جذاب میان سبکها است. رنگها، متریالها، فرمها، نورپردازی و چیدمان، همگی در خلق یک فضای اختصاصی با هویت و روحی متفاوت نقش مهمی دارند. شناخت عمیق این تفاوتها، شما را در ساخت فضایی منعطف یاری میکن
رنگهای دکوراسیون
برجستهترین عاملی که یک فضا و دیدگاه شما را از آن فضا تحتتاثیر قرار میدهد، رنگها هستند. هر سبک دکوراسیون از یک پالت رنگی خاص استفاده میکند تا حالوهوایی منحصر به همان سبک را در فضا جاری سازد.
همه ما میدانیم که یک خانه سلطنتی از سبک کلاسیک و باروک پیروی میکند تا بهتر بتواند نمادهای قدرت، شکوه و تجمل را به نگاه دیگران منتقل کند. در این خانه سلطنتی، بیشتر از هرچیزی رنگهایی غنی مانند طلایی، نقرهای، سبز زمردی، آبی فیروزهای و قرمز تیره یا شرابی احساس لوکس بودن و اشرافیت را ایجاد میکنند.
نورپردازی دکوراسیون
یکی از ارکان اصلی در طراحی انواع سبک دکوراسیون داخلی، نورپردازی است که نحوه انتخاب و توزیع آن تاثیر قابل بحثی بر جو و احساسات ایجادشده در یک فضا دارد. نورپردازی میتواند ویژگیهایی از یک فضا را برجسته یا پنهان کند.
در سبکهایی مانند اسکاندیناوی و مینیمالیسم، از نور طبیعی و ملایم برای ایجاد فضایی باز، بزرگ و آرامشبخش حداکثر استفاده صورت میگیرد. نقطه مقابل آن، در سبک کلاسیک و سلطنتی، از نورپردازیهای تاکیدی مانند لوسترها و چراغهای دکوراتیو برای برجستهکردن جزئیات معماری استفاده میشود.
نورپردازی و شدت آن فقط بر ویژگیهای ظاهری یک سبک دکوراسیون تاثیر نمیگذارد، بلکه انرژی فضا را کنترل میکند و احساسات و راحتی افراد را تحتتاثیر قرار میدهد. نوع و شدت نورپردازی میتواند یک فضا را آرامشبخش، پرانرژی، گرم و دنج یا غمگین نشان دهد.
متریالهای دکوراسیون
نوع و جنس متریالها تاثیر زیادی بر ظاهر، احساسات و کاربری فضا دارد و از همه مهمتر، باعث شکلگیری تفاوتهای چشمگیر میان سبکهای مختلف میشود. فراموش نکنید که تفاوتها هویت و شخصیت هر دکوراسیون را میسازند.
بهعنوان مثال، چوب یکی از مهمترین متریالهای سبک کلاسیک و روستیک است. این متریال با بافت طبیعی و رنگ گرم خود، حس صمیمیت، گرما، آرامش و انرژی را در فضا پدیدار میکند. در سبکهای مدرن و صنعتی هم شیشه یکی از مهمترین المانهاست که برای ایجاد حس بازبودن، بزرگتربودن و شفافیت بهکار میرود. پارچههایی مانند چرم، ابریشم و مخمل نیز از پرکاربردترین المانها در سبک سنتی و سلطنتی است.
جزئیات و تزئینات دکوراسیون
جزئیات و تزئینات در انواع سبک دکوراسیون داخلی اهمیت زیادی دارد؛ چراکه تصمیمگیری درست برای استفاده از آن، میتواند ویژگیهای هر سبک را بهوضوح نمایان کند. آثار هنری همچون تابلوها از مهمترین تزئینات در هر دکوراسیون هستند اما نوع و نحوه استفاده از آنها چیزی است که تفاوت بین دکوراسیونها را نشان میدهد.
در دکوراسیون کلاسیک، تابلوها دارای طرحهای شلوغ، پر از جزئیات و رنگهای گوناگون هستند اما در سبک مینیمالیسم، تابلوها اغلب پسزمینهای با رنگ خنثی، طرحهای انتزاعی و خلوت دارند. این فقط یک مثال ساده از بینهایت عناصری بود که شما برای دکورسازی استفاده میکنید و باید در انتخاب آن دقت به خرج دهید.
چیدمان و طراحی دکوراسیون
نحوه طراحی و چیدمان فضا یکی دیگر از تفاوتهای کلیدی بین انواع سبک دکوراسیون داخلی را رقم میزند. برخی سبکها به ایجاد فضایی گسترده تاکید دارند و برخی دیگر، به فضاهای بسته و دنج. مثلا چیدمان مبلمان منزل ایرانی میتواند به ایجاد حس تعادل و هارمونی کمک کند یا بالعکس، حس پویایی و انرژی با خود بههمراه داشته باشد.
در مثالی دیگر اگر بخواهیم این موضوع را شفافتر بیان کنیم، در دکوراسیونهای مدرن و صنعتی، توجه به فضای عمودی اهمیت زیادی دارد. مثلا استفاده از قفسهها، شلفهای دیواری و آویزهای سقفی به طراحان این امکان را میدهد که از هر سانتیمتر فضا استفاده کنند و آن را کاربردی بسازند. این شیوه چیدمان در فضاهای کوچک کمک میکند تا از همه پتانسیلهای موجود در فضا استفاده شود.
راستی گفتیم فضاهای کوچک! اگر میخواهید با ترفندهای دکورسازی در خانه کوچک آشنا شوید، حتما مقاله دکوراسیون داخلی منزل کوچک را مطالعه کنید.
هنر ترکیب انواع سبک دکوراسیون، هنر ایجاد فضایی منحصربهفرد
ترکیب سبک های دکوراسیون داخلی از آن دسته کارهایی است که برای افراد محبوبیت زیادی دارد؛ چون این امکان را به آنها میدهد تا فضایی را که در اختیار دارند، با علایق شخصی خود منعطف و آزادانه طراحی کنند. شاید شما سادگی سبک مدرن را دوست داشته باشید و در عین حال نتوانید از گرمای سبک روستیک یا برخی المانهای جذاب سبک کلاسیک بگذرید. اینجا استفاده از راهکار ترکیب، بهنظر مفید میرسد.
اگرچه ترکیب سبکهای دکوراسیون امری خلاقانه است؛ اما باید به چند نکته اساسی توجه کرد تا نتیجه نهایی برایتان لذتبخش شود.
- تناسب رنگها: نظریهای وجود دارد که براساس آن اگر میخواهید سبکهای مختلفی را با ترکیب رنگها درهم آمیزید، بهتر است یک رنگ خنثی را برای پایهگذاری فضای خود استفاده کنید و سپس با افزودن رنگهای تکمیلی، تضاد و تعادل را به فضا بیاورید.
- مقیاس و تناسب عناصر دکوراسیون: جزئیات موجود در فضا باید ازنظر اندازه با یکدیگر هماهنگ باشند. مثلا قراردادن یک میز آرایش بزرگ سلطنتی در کنار مبلمان مدرن جمعوجور، منطق فضا را از بین میبرد.
- ترکیب بافتها و متریالها: یکی از جذابترین راهها برای ترکیب سبکها استفاده از بافتها و متریالهای مختلف است. مثلا استفاده همزمان از چوب و شیشه شاید در تصورات شما اشتباه باشد اما اگر امتحان کنید، متوجه میشوید که چقدر فضای شما خاص و متفاوت شده است.
۳ نمونه از بهترین ترکیبها در انواع سبک دکوراسیون داخلی
حالا که اصول ترکیب سبکها را آموختید، اجازه دهید ۳ نمونه از پرطرفدارترین سبکهای ترکیبی را به شما معرفی کنیم. شاید اصلا خانه خودتان هم یکی از همین سبکهای ترکیبی بود و نمیدانستید.
- سبک مدرن و صنعتی: اگر فضایی ساده و در عین حال شیک میخواهید، از ترکیب این ۲ سبک استفاده کنید. در چنین ترکیبی، رنگهای تیره، مبلمان ساده و استفاده از مواد خام مانند چوب، فلز و بتن حرف نخست را میزنند. این سبک برای کسانی که به فضاهای صنعتی و زندگی شهری علاقهمند هستند، بسیار مناسب است.
- سبک کلاسیک و مدرن: تابهحال چیزی به اسم خانه سنتی مدرن شنیدهاید؟ ترکیب سبک کلاسیک و مدرن به شما این امکان را میدهد تا از شکوه و زیبایی کلاسیک همراه با سادگی و کارایی سبک مدرن بهرهمند شوید. مبلمان مدرن و ساده در ترکیب با عناصر دکوراتیو کلاسیک، تصویر زیبایی به شما میدهد.
- سبک روستیک و بوهمین: اگر خواستار آرامش و گرما هستید، ترکیب این ۲ سبک میتواند انتخاب جالبی باشد. استفاده از متریالهای طبیعی همچون چوب و سنگ در کنار رنگهای شاد و پویا و الگوهای خلاقانه یا فرشهایی با نقشونگار سنتی در کنار مبلمان چوبی واقعا فوقالعاده است.
چالشهایی را که در ترکیب انواع سبک دکوراسیون داخلی وجود دارد، بشناسید!
گرچه ترکیب سبکها کاری خلاقانه و جذاب است، اما اگر شما تجربه زیادی در طراحی و معماری داخلی نداشته باشید، چالشبرانگیز خواهد شد. یکی از مشکلات اصلی این است که فضای خانه حس آشفتگی و بههمریختگی به خود میگیرد. بهجای یک محیط هماهنگ، محیطی نامتوازن و شلوغ ساخته میشود.
فراموش نکنید که انتخاب نادرست نهفقط زیبایی خانه، بلکه روحیات و خلقیات شما را هم تحتتاثیر قرار میدهد. مثلا یک فضای شلوغ و بههمریخته، حس ناآرامی و استرس را در شما تشدید میکند و اجازه نمیدهد برای انجام کارهای مهم بهخوبی تمرکز کنید.
برای اجتناب از این مشکل، پیشنهاد میکنم انواع سبک دکوراسیون داخلی را بهخوبی بشناسید و سپس چند نمونه دکوراسیون داخلی منزل را با هم ترکیب کنید و در ترکیب آنها از رنگها، بافتها و جزئیات مشترک استفاده کنید. در طول این فرایند مراقب باشید که جزئیات به یکدیگر متصل شوند و هر سبکی جایگاه ویژه خود را داشته باشد.
همه بخشهای خانه شما نیاز به یک دکوراسیون مشخص و منسجم دارند
گمان نکنید که دکوراسیونسازی فقط مختص پذیرایی منزل شماست. سبک دکوراسیون باید در تمام بخشهای خانه بهطور هماهنگ اجرا شود. این موضوع در نمایش زیبایی و هویت دکوراسیون، نقش پررنگی دارد. در ادامه، به فضاهای مختلف هر خانه و اهمیتشان در طراحی داخلی میپردازم.
اتاق پذیرایی یا نشیمن، قلب خانه شماست
زمانی که از انواع سبک دکوراسیون داخلی صحبت میکنیم، نشیمن مهمترین بخش برای پیادهسازی سبکی است که مد نظر دارید. چرا؟ چون بیشترین زمانی که یک خانواده در خانه سپری میکنند دقیقا در همین بخش است.
نشیمن نماینده کلی سبک خانه شماست. مثلا اگر انتخاب شما سبک مدرن است، مبلمان ساده، خطوط تمیز و نورپردازی مدرن در این قسمت گویای همهچیز است و اگر انتخاب شما سبک کلاسیک است، مبلمان منبتکاریشده و پردههای سنگین، انتخاب شما را نمایان میکنند.
آشپزخانه، ترکیبی از زیبایی و کارایی
برخی خانمها فکر میکنند آشپزخانه فقط مکانی برای پختوپز است؛ درصورتیکه اینطور نیست. یکی از مهمترین بخشهایی که هر صبحگاه خانواده در آن برای خوردن صبحانه دور هم جمع میشوند، همین آشپزخانهای است که هم باید زیبا باشد و هم کاربردی.
نکته مهمی که حتما باید بدانید، این است که در دکوراسیونسازی آشپزخانه هرگز راحتی خود را فدای جذابیت نکنید. در این مکان شما باید دسترسی آسانی به همهچیز داشته باشید و فضای خود را با وسایلی که به آنها نیازی ندارید و صرفا تزئینی هستند، محدود نکنید.
اتاقخواب، پناهگاهی برای آرامش
بعداز یک روز کاری خستهکننده و طولانی، شما به اتاقتان پناه میبرید تا استراحتی باکیفیت را تجربه کنید. بنابراین، دکوراسیون این فضا باید متناسب با نیازها و علایق شما باشد. مثلا اگر در اتاقی ساده و خلوت احساس آرامش و تمرکز بیشتری دارید، بهسراغ سبک مینیمالیسم بروید و اگر دیدن رنگهای شاد و المانهای خاص میتوانند خستگی را از تن شما بیرون کنند، سبک بوهمی یا کلاسیک انتخاب بهتری است.
ورودی خانه، اولین برداشت از سبک خانه شما
اولین جایی که مهمانان شما با آن مواجه میشوند، ورودی خانه شماست. پس این قسمت نقش یک مقدمه را در معرفی انواع سبک دکوراسیون داخلی دارد. طراحی یک ورودی جذاب با المانهایی مانند گل و گیاهان تزئینی، آیینه، یک کنسول زیبا و نورپردازی حرفهای میتواند بیانگر سلیقه و ذوق شما باشد.
حمام و سرویس بهداشتی
شاید در نگاه اول، چنین فضاهایی اهمیت زیادی نداشته باشند. اما این مکانها هم تاثیرات خاص خود را بر سبک کلی دکوراسیون منزل دارند. پس به کاشیها و رنگ دیوار تا لوازم جانبی مانند حوله، دستمال کاغذی، آینه و شیرآلات توجه ویژهای داشته باشید تا با سبک دکوراسیون حاکم بر فضای خانه شما هماهنگ باشند.
چرا تعامل بین انواع سبک دکوراسیون داخلی با محیط خارجی مهم است؟
برخی طراحان، طراحی داخلی و خارجی را مجزا از یکدیگر میدانند. درحالیکه هماهنگی این ۲ با یکدیگر، میتواند فضای زندگی را به سطحی ایدهآل برساند. در واقع زمانی که انسجام بین ۲ محیط داخلی و خارجی برقرار باشد، آرامش و تعادل نیز حضور دارد. در ادامه، به بررسی این تعامل و ارائه راهحلهایی برای پیادهسازی آن میپردازم.
راهکارهای عملی برای هماهنگی بین محیط داخلی و خارجی
برای برقراری تعامل بین معماری داخلی و خارجی خانه، راههای زیادی وجود دارد که مهمترین آنها لیستوار برایتان نوشتهام.
- استفاده از کفپوشهای مشابه در فضای داخلی و خارجی
- استفاده از در و پنجرههای شیشهای برای اتصال فضای داخلی و خارجی به یکدیگر
- استفاده از گیاهان در باغچه یا بالکن یا اجرای دیوارهای سبز
- استفاده از مبلمان مقاوم مانند مبلمان حصیری یا کوسنهای قابل شستوشو در هر ۲ محیط داخلی و خارجی
سبکهایی که تعامل داخلی و خارجی را در خود حفظ کردهاند
برخی از انواع سبک دکوراسیون داخلی بهطور طبیعی دارای هماهنگی بین فضاهای داخلی و خارجی هستند. اتفاقا این سبکها همانهایی هستند که در دنیای امروز طرفداران زیادی دارند. آنها را به شما معرفی خواهم کرد.
- سبک مدرن: با بهکارگیری در و پنجرههای شیشهای بزرگ برای ایجاد ارتباط بصری بین داخل و محیط بیرون و همچنین استفاده از متریالهای مشابه مانند بتن و شیشه در هر ۲ فضا
- سبک بوهمین: بهرهگیری از گیاهان آپارتمانی بهمنظور انتقال حس طبیعت به داخل خانه و مبلمان و اکسسوریهای حصیری در داخل و خارج از خانه
- سبک روستیک: استفاده از چوب طبیعی و سنگ در هر ۲ محیط و نورپردازی گرم در فضای داخلی و بیرونی برای حفظ انسجام
- سبک اسکاندیناوی: تاکید بر نور طبیعی و استفاده از مبلمان چندمنظوره در داخل و بیرون از خانه
مزایای تعامل فضای داخلی و خارجی با یکدیگر
برقراری ارتباط بین فضای داخل و خارج از خانه فقط یک مسئله زیباییشناسی نیست. این هماهنگی مزایای دیگری دارد که موارد زیر ازجمله آنها هستند.
- احساس پیوستگی بصری
- استفاده بهینه از فضا بهخصوص در خانههای کوچک
- تقویت حس طبیعی بودن و یکپارچگی
- افزایش ارزش ملک
چگونه میتوان انواع سبک دکوراسیون داخلی را با هزینه کم اجرا کرد؟
برای ساختن یک فضای شیک و متناسب با سلیقه شما همیشه نیاز به هزینههای هنگفت نیست. اگر راهکارهای دکورسازی با تمرکز بر هزینه کم و انتخاب وسایل اصلی را بیاموزید، دیگر نگران محدودیت بودجه خود نخواهید بود.
انتخاب وسایل اصلی در دکوراسیون
میتوانید قید خریدن وسایل اضافی یا دکوراتیوهایی را که جنبه کاربردی ندارند، بزنید. شما با انتخاب وسایل اصلی مانند فرش، مبلمان، لوازم برقی ضروری و نهایتا یک تابلوفرش میتوانید هویت و شخصیت فضا را تعریف کنید. البته مهم است که انتخاب درستی داشته باشید. وسایل شما باید ازلحاظ رنگ، طرح و اندازه هماهنگ با سبکی باشد که انتخاب کردهاید.
استفاده از وسایل دستدوم
چه اشکالی دارد اگر هرازگاهی به فروشگاههای اجناس دستدوم یا حراجیها سر بزنید؟ آنها مکانهایی عالی برای پیداکردن وسایل خانه هستند. حتی اگر عاشق قطعات دکوری هستید اما با هزینه آن مشکل دارید، میتوانید از این مکانها آنها را با قیمتی مناسب بخرید.
بازسازی وسایل قدیمی
اگر میخواهید سبک کلی دکوراسیون خود را عوض کنید، نیازی نیست یک خانه را بر هم بزنید و جیبتان را برای خرید وسایلی که شاید اصلا به آنها نیازی نباشد خالی کنید. به جزئیات منزل خود دقت کنید. حتی تغییرات کوچکی مانند تعویض کوسنها، پارچههای رومبلی و تغییر در مدل پرده، میتواند تاثیر بزرگی بر فضا داشته باشد و سبک کلی خانه را دستخوش تغییر کند.
برقراری تعادل بین کارایی و زیبایی
در پیادهسازی انواع سبک دکوراسیون داخلی مهم است که بهجز زیبایی وسایل، کارایی آنها را هم در نظر بگیرید. درصورت رعایت این شرط، وسایل کمتری خواهید خرید. مثلا مبلمان چندمنظوره که هم امکان استراحت به شما میدهند و هم فضای ذخیرهسازی دارند.
آینده انواع سبک دکوراسیون داخلی به کدام سمت میرود؟
سبکهای دکوراسیون همیشه درحال تغییر بوده و هست. مانند انسانها که با گذشت زمان و پیشرفت زندگی تغییر میکنند. گاه این تغییر خودکار است و گاه حاصل تلاش خود انسان. من فکر میکنم در آیندهای که شاید خیلی هم دور نباشد، سبک های دکوراسیون داخلی بیشتر از هر زمانی با نیازها و دغدغههای ما هماهنگ شوند.
من بشخصه روزی را تصور میکنم که انواع سبک دکوراسیون داخلی بهسمت پایداری و حفظ محیطزیست حرکت میکنند. خانهای که کفپوش آن از چوبهای بازیافتی ساخته شده، نور طبیعی حتیالامکان جایگزین نورپردازی مصنوعی شده یا گیاهان زندهای که استفاده از آنها تبدیل به یک اصل مهم در دکورسازی میشود.
اگر بخواهم از زبان قوه تخیلم حرف بزنم، باید بگویم شاید یک روز سبکی فناوریمحور طراحی شود. مثلا نورپردازی هوشمندی که براساس زمان روز، فعالیت و خلقوخوی شما تنظیم میشود یا دیوارهایی که با یک کلیک تغییر شکل میدهند و تبدیل به نمایشگر میشوند. بهنظر شما چنین چیزی امکان دارد؟
جمعبندی
انواع سبک دکوراسیون داخلی فقط یک انتخاب در مورد رنگ مبلمان، جنس پرده و نوع المانهای دکوراتیو نیست. در واقع شما قرار است یک داستان برای فضای زندگی خود بسازید. داستانی که در آن شخصیت، احساسات، نیازها و انتظارات شما نمایان میشود.
شناخت سبک های طراحی داخلی مانند راهی برای بازکردن درهای خلاقیت است. اگر دانش خود را در مورد آنها افزایش دهید، تفاوتهایشان را درک کنید و در ترکیب آنها با یکدیگر جسارت به خرج دهید، مطمئن باشید که میتوانید یک چاردیواری ساده را به سرزمین رویاهایتان بدل کنید. حتی اگر بودجه محدودی هم داشته باشید، با یادگیری ترفندهایی که در این مقاله به شما معرفی کردم، میتوانید محل زندگی خود را با کمترین هزینه ولی با بیشترین مهارت و خلاقیت بسازید.